Oplacalnosc produkcji rozsady

Pewien okres temu w Szerokiej Brytanii wyszła na jaw afera związana z dodawaniem koniny do prowadzonej wołowiny, co dało wycofywanie podejrzanych produktów mięsnych z asortymentu sieci handlowych w Zachodniej Europie. Niestety, z wieloma podobnymi skandalami przechodzimy do tworzenia mało na pełnym kontynencie europejskim. Teraz w Szwajcarii odkryto, że w interesach zamiast polędwicy wołowej sprzedawano specjalnie przygotowaną i zabarwioną na czerwono wieprzowinę. Niemcy ale ze zgrozą odkryli, iż drogie jajka teoretycznie pochodzące z chowów ekologicznych, w realizacji okazały się jajami zniesionymi przez kury klatkowe w fermach Dolnej Saksonii i Meklemburgii.

Opisywane nadużycia związane z inicjatywą producentów żywności i hurtowniami wędlin stoją się potwierdzeniem będącego już trendu, wedle jakiego to cwane oszczędności są metodą na zdobycie rynku, i sama jakość mięsa jest jedynie sprawą marginalną. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż często używaną technologią w hurtowniach wędlin jest faszerowane przetworów mięsnych solankami pomagającymi ich objętość. Nastrzykiwarki za pomocą tysięcy igieł pompują w ciało wodę z treściami konserwującymi, wypełniaczami i polifosforami. Zwiększa to opłacalność produkcji przetworów mięsnych, ponieważ solanka stanowi często nawet połowę wagi wędliny, co oznacza, iż z kilograma mięsa można zarobić półtora kilograma wyrobu wędliniarskiego. Należy przyciągać uwagę na etykiety kupowanych przez nas wędlin i uważać tych, jakie zostały napompowane chemią.

http://www.lingualab.pl/

Wszystko to dzieje się w majestacie prawa, albowiem zamiast przestrzeganych niegdyś receptur i ilości regulujących produkcję wędlin doskonałej klasy, aktualnie praktycznie każdy produkt mięsopodobny pewno żyć legalnie sprzedawany za pośrednictwem hurtowni wędlin. MOM, (czyli tzw. mięso oddzielone mechanicznie) to pojęcie odpadów mięsnych powstałych po oddzieleniu szkieletu z ciała właściwego. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez separator, zaś uzyskana miazga jest ważny wsad najtańszych wyrobów mięsnych. MOM nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych, lecz jest wzbogacone przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku. Warto więc wydać trochę dobrze na sprawdzone produkty doskonałej kondycji zamiast truć organizm...